8. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) RAMBUTAN ANEB ČERVENÝ MOŘSKÝ JEŽEK

8. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) RAMBUTAN ANEB ČERVENÝ MOŘSKÝ JEŽEK

rambutan, dvouslívák ježatý, exotické plodyRambutan je netradiční název exotického plodu z ještě více netradičního stromu Nephelium lappaceum, v českém překladu dvouslívák ježatý. Exotické plody nám připomínají malé mořské ježky červené barvy, proto je název stromu, ze kterého pochází, obzvláště výstižný.

DVOUSLÍVÁK JEŽATÝ

Stálezelený dvouslívák ježatý původně pochází z oblastí Jihovýchodní Asie. Narazíme na něj taky na Filipínách, Srí lance, v Austrálii a za největšího producenta plodů sladkokyselé chuti považujeme Thajsko. Z rozložitého až osmnáct metrů vysokého stromu sklízíme úrodu dvakrát ročně. Dosáhnutí sklizně v našich českých zahradních podmínkách patří spíše k radostným výjimkám.

VŠECHNY CHUTĚ SVĚTA

rambutan, dvouslívák ježatý, exotické plodyNení jednoduché detailně popsat chuť rambutanu. Někomu připomíná chuť meruňky, druhému zase ananasu. Ani připodobnění k liči není, jak se říká, od věci. Na pikantní, sladkokyselou, aromatickou chuť si musí nejspíš každý udělat názor sám.  

VŠESTRANNÉ VYUŽITÍ

rambutan, dvouslívák ježatý, exotické plodyPod silnou slupkou nalezneme rosolovitou šťavnatou dužinu. Osmdesáti procentní obsah vody z rambutanu vytváří osvěžující pochoutku, ale konzumace dužiny není jedinou možností, jak rambutan využít. K výrobě olejů, mýdel a další pečující kosmetiky zpracováváme pecku plodu. Asijské lidové léčitelství nedá dopustit na výtažky a výluhy z kořenů, listí a kůry.

JAK RAMBUTAN SPRÁVNĚ KONZUMOVAT

Rambutan nepatří k druhům, které máme problém zpracovat a až po dlouhých minutách jej můžeme zkonzumovat. Stačí naříznout slupku a plod rozdělit na dvě poloviny. Naše chuťové pohárky rambutan osloví v syrovém stavu, v ovocných salátech i kompotech.

PODĚLTE SE S NÁMI

Je pro Vás rambutan oblíbená lahůdka nebo se s ním v našem článku setkáváte poprvé?  Podělte se s námi o Vaše zkušenosti, rady a nápady na našem Facebooku nebo v komentářích.

1. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) PITAHAYA ANEB DRAČÍ OVOCE

2. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) MANGO ANEB TROPICKÝ POKLAD

3. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) MARACUJA ANEB SLADKOKYSELÝ ZÁZRAK

4. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) KARAMBOLA ANEB ŠŤAVNATÉ POKUŠENÍ

5. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) PAPÁJA ANEB OVOCE ANDĚLŮ

6. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) AVOKÁDO ANEB ZÁZRAČNÉ OVOCE, NE ZELENINA!

7. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) GRANÁTOVÉ JABLKO ANEB OVOCE VĚČNÉHO MLÁDÍ

9. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) KIWI ANEB NENÁPADNÝ ZÁZRAK

10. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) DURIAN ANEB NEVONÍCÍ KRÁL OVOCE

Alena Klementová

Alena Klementová

Jsem čerstvou absolventkou gymnázia a příští školní rok zasvětím studiu tajů psychologie. Svůj volný čas ráda trávím s knihou či domácími mazlíčky. Věnuji se také pečení a kreativnímu psaní. K mým životním snům patří návštěva Islandu a napsání knihy.
Alena Klementová

Napsat komentář

Top