9. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) KIWI ANEB NENÁPADNÝ ZÁZRAK

9. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) KIWI ANEB NENÁPADNÝ ZÁZRAK

kiwi, exotické ovoce, čínský angreštExotické ovoce poněkud nezvyklého vzhledu v každém z nás vyvolává jiné pocity. Někdo na něj nedá dopustit, jiný se při zmínce o kiwi okamžitě šklebí. Kiwi nás může odrazovat svým netypickým zevnějškem, ale také kyselou chutí, na kterou narazíme při konzumaci nezralých plodů. Nenechte se však zastrašit nevzhlednou slupkou ani výběrem vhodných kusů exotického ovoce, kiwi je plné vitamínů, o které by nebylo rozumné přijít!

ZE SVĚTA AŽ K NÁM

kiwi, exotické ovoce, čínský angreštPopínavá dřevina zvaná aktinidie pochází původně z Číny, odkud se rozšířila na Sibiř, do Japonska a v neposlední řadě také na Nový Zéland. Na Novém Zélandu, ze kterého se nejčastěji vozí do našich obchodů, přišlo kiwi ke svému jménu. S trochou fantazie a nadsázky nám svým vzhledem může plod připomínat novozélandského národního opeřence – kivi. V Číně, ze které exotické ovoce pochází, kiwi nazývají čínským agreštem pro jeho trpkou a specifickou chuť, až nápadně připomínající plody z čeledi meruzalkovité.

KIWI POD DROBNOHLEDEM

kiwi, exotické ovoce, čínský angreštTradiční kiwi poznáme podle oválného tvaru a hnědé slupky pokryté spoustou drobných chloupků. Uvnitř se skrývá zelená dužina sladkokyselé chuti s velkým množství drobných černých semínek a bílým středem. K dalším odrůdám patří kiwi zlaté a červené, lišící se vzhledem dužiny, slupky i tvarem. Kiwi je vhodné konzumovat po celý rok a to především díky obrovskému množství vitamínu C! Mimojiné posiluje imunitní systém, přispívá k správnému fungování tepen a žil, podporuje růst kostí a zvyšuje soustředění. Z dužiny připravíme osvěžující smoothie a koktejly, můžeme ji přidávat do dezertů, ovocných salátů pro oživení vzhledu i zdokonalení chuti.

JAK SPRÁVNĚ NAKUPOVAT

kiwi, exotické ovoce, čínský angreštKiwi je u nás dostupné po celý rok. Vybíráme plody oválného tvaru s nenarušenou slupkou. Exotické ovoce je náchylné na tlak a pomačkání, proto volíme celistvé plody. Měkké plody na dotek jsou vhodné pro konzumaci. Pokud v obchodním řetězci na již zralá kiwi nenarazíte, můžete si tvrdé plody nechat v pokojové teplotě dozrát přímo u Vás doma.

PODĚLTE SE S NÁMI

Řadíte kiwi běžně do svého jídelníčku?  Podělte se s námi o Vaše zkušenosti, rady a nápady na našem Facebooku nebo v komentářích.

1. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) PITAHAYA ANEB DRAČÍ OVOCE

2. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) MANGO ANEB TROPICKÝ POKLAD

3. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) MARACUJA ANEB SLADKOKYSELÝ ZÁZRAK

4. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) KARAMBOLA ANEB ŠŤAVNATÉ POKUŠENÍ

5. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) PAPÁJA ANEB OVOCE ANDĚLŮ

6. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) AVOKÁDO ANEB ZÁZRAČNÉ OVOCE, NE ZELENINA!

7. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) GRANÁTOVÉ JABLKO ANEB OVOCE VĚČNÉHO MLÁDÍ

8. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) RAMBUTAN ANEB ČERVENÝ MOŘSKÝ JEŽEK

10. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) DURIAN ANEB NEVONÍCÍ KRÁL OVOCE

Alena Klementová

Alena Klementová

Jsem čerstvou absolventkou gymnázia a příští školní rok zasvětím studiu tajů psychologie. Svůj volný čas ráda trávím s knihou či domácími mazlíčky. Věnuji se také pečení a kreativnímu psaní. K mým životním snům patří návštěva Islandu a napsání knihy.
Alena Klementová

Latest posts by Alena Klementová (see all)

Napsat komentář

Top