6. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) AVOKÁDO ANEB ZÁZRAČNÉ OVOCE, NE ZELENINA!

6. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) AVOKÁDO ANEB ZÁZRAČNÉ OVOCE, NE ZELENINA!

avokádo, exotické ovoce,guacamole, hruškovec přelahodný Avokádo je plod hruškovce přelahodného, botanicky jej tedy řadíme k ovoce, nikoli zelenině, jak se mnozí z nás mylně domnívají. Za největšího producenta avokáda je tradičně označována Kalifornie, na náš stůl se ale avokádo přiváží převážně z Izraele nebo Španělska.

Hruškovec přelahodný je tropická dřevina oceňovaná a vyhledávaná pro plody výjimečných vlastností. Hruškovec přelahodný dosahuje výšky až 20 metrů a sklizeň obsahuje okolo 120 plodů. Na první úrodu musíme však trpělivě čekat nejméně 4 roky.

AVOKÁDO – PLOD HRUŠKOVCE PŘELAHODNÉHO

avokádo, exotické ovoce,guacamole, hruškovec přelahodný Název rostliny je skutečně výstižný. Avokádo sice patří k exotickému ovoci, ale není sladké. Svou chutí nám spíše připomíná oříšky. Lahodná příchuť dodá šmrnc pomazánkám, zmrzlinám a polévkám. Vydlabaný plod využíváme k servírování pokrmů a dekorování stolu. Nezralé avokádo bývá hořké a na dotek tvrdé. Díky svému obsahu zdraví prospěšných rostlinných tuků jej můžeme konzumovat i při dietě.

TRADIČNÍ MEXICKÉ GUACAMOLE

K nejoblíbenějšímu a nejčastěji připravovanému avokádovému pokrmu řadíme guacamole – tradiční mexickou pomazánku.

avokádo, exotické ovoce,guacamole, hruškovec přelahodný Potřebujeme: 1 zralé avokádo, 5 kapek limetkové šťávy, 1 rajče, 1 malou cibuli, špetku soli, mletý černý pepř, koriandr  a ½ stroužku česneku.

Postup: Zralé avokádo oloupeme, zbavíme pecky a dužinu rozmačkáme vidličkou. Rajče spaříme horkou vodou, zbavíme slupky a semínek a nakrájíme na drobné kostičky. Avokádo a rajče smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, zakápneme limetkovou šťávou a podle libosti dochutíme pepřem, solí a koriandrem.

PODĚLTE SE S NÁMI!

Jaké pokrmy připravujete z avokáda Vy? Podělte se s námi o Vaše rady, recepty a zkušenosti na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).

1. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) PITAHAYA ANEB DRAČÍ OVOCE

2. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) MANGO ANEB TROPICKÝ POKLAD

3. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) MARACUJA ANEB SLADKOKYSELÝ ZÁZRAK

4. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) KARAMBOLA ANEB ŠŤAVNATÉ POKUŠENÍ

5. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) PAPÁJA ANEB OVOCE ANDĚLŮ

7. DÍL (seriál SVĚTEM CHUTÍ) GRANÁTOVÉ JABLKO ANEB OVOCE VĚČNÉHO MLÁDÍ

Alena Klementová

Alena Klementová

Jsem čerstvou absolventkou gymnázia a příští školní rok zasvětím studiu tajů psychologie. Svůj volný čas ráda trávím s knihou či domácími mazlíčky. Věnuji se také pečení a kreativnímu psaní. K mým životním snům patří návštěva Islandu a napsání knihy.
Alena Klementová

Napsat komentář

Top