DOMOV S VŮNÍ PERNÍČKŮ

DOMOV S VŮNÍ PERNÍČKŮ

perníky, perníčky, cukroví, Vánoce, rodina, perníkové kořeníK tradičnímu oblíbenému druhu cukroví patří zaručeně perníky. Kdo by odolal lákavě voňavým a mnohdy i krásně nazdobeným perníčkům? Díky své nezaměnitelné medové chuti a vůni skořice, badyánu nebo anýzu perníky celé Vánoce dráždí naše smyslové buňky.

Výroba perníků i jejich zdobení může být vhodnou příležitostí, jak s celou rodinou zahájit vánoční přípravy a jak společně strávit pár hezkých chvil. Pokud již letos perníky upečené máte, ale láká Vás vyzkoušet náš recept, nemusíte zoufat. Své uplatnění mohou najít i o Velikonocích nebo na jakékoli dětské oslavě. Formičky, které použijete, volte podle tématu dané události.

Využití perníků  není vždy tak jednostranné, jak se na první pohled nejspíše zdá. Jsou k jídlu, samozřejmě. A chutnají nám. Někdy až moc. Perníky však nemusíme pouze konzumovat.

JEDLÉ JMENOVKY

perníky, perníčky, cukroví, Vánoce, rodina, perníkové koření

Skvělé uplatnění najdou i jako ozdoby na vánočním stromečku či větvičkách ve váze. Pokud chcete být ještě více kreativní, neváhejte perníčky použít jako jmenovky na dárky. Do zvoleného tvaru vykrojte dírku na provlečení stužky a již upečený tvar ozdobte jménem obdarovávaného pomocí cukrové polevy. Netradiční a především jedlou jmenovku ocení hlavně ti nejmenší.

perníky, perníčky, cukroví, Vánoce, rodina, perníkové kořeníPERNÍKOVÉ KOŘENÍ

Základem každého perníku je perníkové koření. Nebudeme si nic nalhávat, variant na jeho výrobu je zkrátka mnoho. A pod slovem mnoho se skrývá opravdu spousta receptů na vhodné perníkové koření. Každá rodina má svůj originální recept, který je mnohdy rodinným dědictvím a předává se z generace na generaci. A tak to má být. Vánoce nejsou ani o dárcích, ani o jídle, ale právě o rodině.

ZÁKLADNÍ RECEPT NA PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

Suroviny: ½ lžičky skořice, 2 ks hřebíčku, 1 ks badyánu, půl lžičky anýzu, 2 ks nového koření, půl lžičky strouhané citronové kůry

Postup: Všechny ingredience utlučeme v hmoždíři do jemného prášku.

perníky, perníčky, cukroví, Vánoce, rodina, perníkové kořeníPERNÍKY S VŮNÍ MEDU

Suroviny: 500 g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 2 vejce, 200 g másla, 4 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce perníkového koření

Postup: ,,Suché“ suroviny důkladně promícháme, přidáme ,,mokré“ ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout na chladném místě. Těsto rozválíme na moukou vysypaném vále do výšky cca 3 mm. Vykrajujeme námi vybrané tvary a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 175 °C cca 10 minut.

perníky, perníčky, cukroví, Vánoce, rodina, perníkové kořeníCUKROVÁ POLEVA

Suroviny: 1 bílek, půl lžičky citrónové šťávy, 125 g moučkového cukru

Postup: Cukr prosejeme a spolu s bílkem a citrónovou šťávou utřeme do hladké hmoty.

Perníky tvoří nedílnou součást vánočního stolu. Představují možnost, jak si osladit chvíle strávené s milovanými lidmi. Jsou také skvělým ,,plátnem“ pro kreativní zdobení. Při jejich pečení můžete oslovit celou rodinu. Děti se s radostí ujmout především vykrajování a zdobení. S hnětením těsta nebo výrobou perníkového koření může pomoci drahá polovička. Perníky jsou symbolem Vánoc. Je v nich totiž obsažená láska celé rodiny.

perníky, perníčky, cukroví, Vánoce, rodina, perníkové kořeníINSPIRUJTE OSTATNÍ

A jak se letos povedlo upéct a nazdobit Vaše perníčky? Podělte se s ostatními na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).

Alena Klementová

Alena Klementová

Jsem čerstvou absolventkou gymnázia a příští školní rok zasvětím studiu tajů psychologie. Svůj volný čas ráda trávím s knihou či domácími mazlíčky. Věnuji se také pečení a kreativnímu psaní. K mým životním snům patří návštěva Islandu a napsání knihy.
Alena Klementová

Napsat komentář

Top