OSVĚŽTE SE!

OSVĚŽTE SE!

Krásné letní počasí s vysokými teplotami nás v letošním roce navštívilo velice brzy. Sotva uběhl měsíc květen, teploměr na mnohých místech ukazoval teplotu vysoce přesahující ideálních 25 stupňů Celsia. V letošním roce se s problémy vyhledávání ochlazení potýkáme mnohem dříve, než v předchozích letech.

Zmrzlinové stánky lákají malé i velké zákazníky, kavárny nabízí domácí ovocné limonády a najít ve městě lavičku ve vytouženém stínu je nadlidským úkolem. S vysokými teplotami se dá bojovat různým způsobem a jedním z nich je konzumace potravin, které mají ochlazující účinek. Naše tělo intuitivně cítí, jaké potraviny jsou pro něj v teplém počasí vhodné, ale pro upřesnění se některým z nich budeme společně věnovat.

ZELENINOU PROTI BACILŮM I HORKU

ochlazení, léto, teplé počasí, ochlazující potraviny, osvěženíNěkteré druhy zeleniny obsahují velké množství vody, a právě tu potřebujeme v letním teplém počasí nejvíce. Druhy jako okurky, ředkvičky, špenát, ledový salát, meloun či rajčata jsou doslova zásobárnou osvěžení. Pokud Vás nebaví mlsat zeleninu samotnou, zkuste z ní vytvořit salát s jogurtovou zálivkou nebo ji využít jako přílohu ke grilovanému masu.

OVOCE

Obzvláště v létě přicházíme na chuť regionálnímu i exotickému ovoci. Jahody, jablka, banány, citrusové plody, kiwi, rebarbora, borůvky nebo hrozny osvěží naše tělo i mysli a horké dny pro nás budou příjemnější. Vychytávkou, jak zkonzumovat více druhů ovoce najednou, je připravit z něj barevné smoothie.

ochlazení, léto, teplé počasí, ochlazující potraviny, osvěženíMLÉČNÉ VÝROBKY

Ovoce s jogurtem je volbou pro snídani, díky které připravíme naše tělo na celý nastávající den a budeme se cítit osvěžení hned po ránu.  K dalším ochlazujícím potravinám z řad mléčných výrobků patří sýry, tvaroh, kefír nebo zakysaná smetana.

ZELENÝ ČAJ

ochlazení, léto, teplé počasí, ochlazující potraviny, osvěženíA to podávaný za tepla! I když to může znít paradoxně, naše tělo v teplém počasí oceňuje především potraviny o pokojové teplotě nebo přímo teplé. Při velkém ochlazení se náš organismus dostává do stresu, a proto je vhodné vyhnout se konzumaci nadměrného množství ledových nápojů nebo zmrzliny. Výhodou zeleného čaje je osvěžení, lahodná chuť i antioxidantní účinky.

INSPIRUJTE OSTATNÍ!

A jakými ochlazujícími potraviny si zpestřujete a zpříjemňujete léto Vy? Inspirujte ostatní na našem Facebooku nebo v komentářích (viz níže).

Alena Klementová

Alena Klementová

Jsem čerstvou absolventkou gymnázia a příští školní rok zasvětím studiu tajů psychologie. Svůj volný čas ráda trávím s knihou či domácími mazlíčky. Věnuji se také pečení a kreativnímu psaní. K mým životním snům patří návštěva Islandu a napsání knihy.
Alena Klementová

Napsat komentář

Top